Dynamische prijsstelling in stationaire handel

Velen van ons hebben het al meegemaakt: je zoekt online naar een product en merkt dat de prijs van dag tot dag verschilt. Dit is geen toeval, maar een bewuste strategie van online retailers die bekend staat als "dynamische prijsstelling".

Technologie in de stationaire detailhandel

In het huidige technologietijdperk heeft de detailhandel in bakstenen en winkels ook vooruitgang geboekt en heeft het de mogelijkheid om prijzen op een geautomatiseerde en gecentraliseerde manier te wijzigen. Een prominent voorbeeld hiervan zijn de "Elektronische schaplabels (ESL) of elektronische prijskaartjes. Grote elektronicaketens gebruiken ESL om bijvoorbeeld kortingen aan te bieden voor bepaalde periodes. Meubelwinkels kunnen deze technologie ook gebruiken om prijzen aan te passen op basis van aanbiedingen van concurrenten en zo hun laagsteprijsgarantie te behouden.

Winkels van benzinestations zijn een ander voorbeeld van dit soort prijsstrategie. Terwijl ze overdag prijzen aanbieden die concurreren met die van supermarkten, kunnen ze hun prijzen 's avonds of op zondag automatisch verhogen. Ook hier zijn flexibele prijsaanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld voor barbecueproducten op een regenachtige nazomerdag.

Prijswijzigingen worden naar de elektronische prijskaartjes gestuurd via een stroom- en signaalvoorziening of draadloos. Deze e-ink prijskaartjes zijn bijzonder efficiënt omdat ze alleen stroom verbruiken als het display verandert. Hun batterijen kunnen vijf tot acht jaar meegaan en ze kunnen naast tekst ook afbeeldingen, logo's en QR-codes weergeven.

De psychologie van prijsverandering

Maar niet alles is zonneschijn. De dynamiek van prijzen heeft ook zijn uitdagingen. Tijdens kantooruren kunnen klanten deze prijswijzigingen opmerken. Een plotselinge prijsverhoging kan ontevredenheid veroorzaken bij klanten, vooral als ze merken dat de prijs bij de kassa hoger is dan voorheen in het schap.

Interessant is dat de meeste retailers niet erg open zijn over hun gebruik van dynamische prijzen. Sommigen houden zich in uit angst voor negatieve gevolgen voor het imago, vooral in tijden van inflatie. Maar sommige passen prijsverlagingen situationeel toe, op basis van gegevens en ervaringen uit eerdere promoties.

Misleiding met één druk op de knop

Als de prijzen tijdens openingstijden worden gewijzigd, kan het zijn dat de prijzen stijgen in de tijd tussen de zakelijke beslissing (de consument die het product uit het schap haalt) en het begin van het betaalproces. Dergelijke praktijken zijn verboden, maar uiterst moeilijk te bewijzen.

Tips

De fysieke detailhandel is geëvolueerd naar het gebruik van technologie om prijzen dynamisch aan te passen. Hoewel deze strategie voordelen heeft, zoals het matchen van concurrerende prijzen en het aanbieden van kortingen, zijn er ook uitdagingen, vooral op het gebied van klanttevredenheid en het imago van het bedrijf. Het valt nog te bezien hoe deze strategie zich in de toekomst zal ontwikkelen en of ze net zo wijdverbreid zal zijn in de fysieke detailhandel als in de online detailhandel.