Dynamische prijsstelling in de online detailhandel

Velen van ons hebben het al meegemaakt: je zoekt online naar een product en merkt dat de prijs van dag tot dag verschilt. Dit is geen toeval, maar een bewuste strategie van online retailers die bekend staat als "dynamische prijsstelling".

 

Wat is "dynamische prijsstelling" en hoe werkt het?

Dynamische prijsstelling is een prijsstrategie waarbij bedrijven de prijzen van hun producten of diensten in realtime aanpassen aan de marktomstandigheden. Factoren zoals vraag en aanbod, concurrerende prijzen en zelfs het gedrag van een individuele klant spelen een rol.

Online retailers gebruiken speciale softwaretools om de optimale prijs voor een product te bepalen. Deze tools kunnen honderden vergelijkingsprijzen per dag verzamelen en analyseren om de beste prijs te bepalen. Sommige van deze tools gebruiken bots om prijzen van concurrenten te zoeken en te vergelijken, terwijl andere rekening houden met de verhouding tussen vraag en aanbod in hun eigen winkel.

Geautomatiseerde prijsstrategieën

Online retailers houden rekening met verschillende factoren om hun prijzen te bepalen. Enkele van deze factoren zijn:

  • Frequentie van toegang tot productpagina's
  • Aantal producten toegevoegd aan het winkelwagentje
  • Werkelijke aankopen
  • Beschikbaarheid van het product

Seizoentrends kunnen ook een rol spelen, vooral bij producten zoals kleding en schoeisel. Als de vraag daalt, kunnen de prijzen worden verlaagd om de verkoop te stimuleren en de voorraden te verminderen.

Prijzen en psychologie

Hoewel de software automatisch de beste prijzen bepaalt, moeten handelaren ervoor zorgen dat de prijzen ook transparant en eerlijk zijn voor klanten. Sommige handelaren passen hun prijzen handmatig aan om ervoor te zorgen dat ze concurrerend zijn zonder hun marges in gevaar te brengen.

Platformen zoals Amazon zijn een goed voorbeeld van dynamische prijzen. Prijzen kunnen voortdurend veranderen op basis van verschillende factoren zoals vraag en aanbod, prijzen van concurrenten en klantbeoordelingen. Klanten moeten er echter op letten dat ze alle beschikbare aanbiedingen controleren, want de goedkoopste aanbieding is niet altijd de beste.

De prijs van een product kan het koopgedrag van een klant beïnvloeden. Te hoge prijsschommelingen kunnen klanten afschrikken, terwijl stabiele prijzen vertrouwen kunnen wekken. Sommige retailers maken ook gebruik van data-analyse om het gedrag en de voorkeuren van hun klanten beter te begrijpen en aanbiedingen op maat te doen.

Gegevensbescherming en dynamische prijsstelling

Met de invoering van de GDPR moeten online retailers transparanter omgaan met de gegevens van hun klanten. Dit heeft gevolgen voor dynamische prijsstelling, omdat retailers ervoor moeten zorgen dat hun prijsstrategieën niet zijn gebaseerd op invasieve gegevenspraktijken.

Tips voor consumenten

Het is belangrijk dat consumenten weten hoe dynamische prijzen werken om betere aankoopbeslissingen te kunnen nemen. Enkele tips zijn:

  • Controleer de prijzen regelmatig
  • Gebruik verschillende platforms
  • Gebruik privébrowsingmodi om minder gegevens te onthullen
  • Gebruik prijsvergelijkingsprogramma's en browserextensies om de beste deals te vinden.
 

Dynamische prijzen is een veel voorkomende praktijk in de online handel. Het is belangrijk dat zowel handelaren als consumenten deze strategie begrijpen om eerlijke prijzen en goede deals te garanderen.

Dynamische prijsstelling in stationaire handel

Technologie in de stationaire detailhandel

In het huidige technologietijdperk heeft de detailhandel in bakstenen en winkels ook vooruitgang geboekt en heeft het de mogelijkheid om prijzen op een geautomatiseerde en gecentraliseerde manier te wijzigen. Een prominent voorbeeld hiervan zijn de "Elektronische schaplabels (ESL) of elektronische prijskaartjes. Grote elektronicaketens gebruiken ESL om bijvoorbeeld kortingen aan te bieden voor bepaalde periodes. Meubelwinkels kunnen deze technologie ook gebruiken om prijzen aan te passen op basis van aanbiedingen van concurrenten en zo hun laagsteprijsgarantie te behouden.

Winkels van benzinestations zijn een ander voorbeeld van dit soort prijsstrategie. Terwijl ze overdag prijzen aanbieden die concurreren met die van supermarkten, kunnen ze hun prijzen 's avonds of op zondag automatisch verhogen. Ook hier zijn flexibele prijsaanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld voor barbecueproducten op een regenachtige nazomerdag.

Prijswijzigingen worden naar de elektronische prijskaartjes gestuurd via een stroom- en signaalvoorziening of draadloos. Deze e-ink prijskaartjes zijn bijzonder efficiënt omdat ze alleen stroom verbruiken als het display verandert. Hun batterijen kunnen vijf tot acht jaar meegaan en ze kunnen naast tekst ook afbeeldingen, logo's en QR-codes weergeven.

De psychologie van prijsverandering

Maar niet alles is zonneschijn. De dynamiek van prijzen heeft ook zijn uitdagingen. Tijdens kantooruren kunnen klanten deze prijswijzigingen opmerken. Een plotselinge prijsverhoging kan ontevredenheid veroorzaken bij klanten, vooral als ze merken dat de prijs bij de kassa hoger is dan voorheen in het schap.

Interessant is dat de meeste retailers niet erg open zijn over hun gebruik van dynamische prijzen. Sommigen houden zich in uit angst voor negatieve gevolgen voor het imago, vooral in tijden van inflatie. Maar sommige passen prijsverlagingen situationeel toe, op basis van gegevens en ervaringen uit eerdere promoties.

Misleiding met één druk op de knop

Als de prijzen tijdens openingstijden worden gewijzigd, kan het zijn dat de prijzen stijgen in de tijd tussen de zakelijke beslissing (de consument die het product uit het schap haalt) en het begin van het betaalproces. Dergelijke praktijken zijn verboden, maar uiterst moeilijk te bewijzen.

Tips

De fysieke detailhandel is geëvolueerd naar het gebruik van technologie om prijzen dynamisch aan te passen. Hoewel deze strategie voordelen heeft, zoals het matchen van concurrerende prijzen en het aanbieden van kortingen, zijn er ook uitdagingen, vooral op het gebied van klanttevredenheid en het imago van het bedrijf. Het valt nog te bezien hoe deze strategie zich in de toekomst zal ontwikkelen en of ze net zo wijdverbreid zal zijn in de fysieke detailhandel als in de online detailhandel.